2012. április 12., csütörtök

RECORD GENEVE tüzérségi távolságmérő stopper

Íme a hab a tortán, a Genfi sorozat legvége, egy igazán különleges katonai, tüzérségi távolságmérő óra.... Hm, hát igen ilyen is volt... Ráadásul a Magyar Királyi Kincstár Tulajdona... Szerintem tudna mesélni egy-két érdekes storyt... A nagyobbik mutatója a 100 métereket, a kicsi a kilométereket méri... Tehát amikor elsütöd az ágyút, megnyomod a gombot, mikor becsapódik megállítod, máris tudod, milyen messze lőttél... Aztán lehet a csövet följebb tekerni, ha messzebb kellett volna... A nagymutató jó gyorsan szalad körbe, úgy 3-4 másodperc alatt járja körbe a számlapot. A werk is ennek megfelelően pörög... ilyen gyorsjáratos órát én még soha nem láttam... A legizgalmasabb apróság pedig, hogy a szerkezetben, egy kis plexi alatt pótalkatrész van!!!



3 megjegyzés:

  1. Tisztelt Uram! Csak tüzérségi távmérő órával kapcsolatban jelentkezem, a közvetlen elérés érdekében.
    Köszönettel: Dr. Garamvári Miklós (06 30 370 3484)

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlöm, szeretném megkérdezni, hogy ez a tüzérségi távolságmrő van e fent jelenleg a vaterán, és esetleg csere érdekelné e. Köszönettel: Giczi Ádám
    gicziadam@gmail.com

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gábor!
    Nagypapám hagyatékából egy nagyon hasonló, ámde mégis más, "Record GENEVE" stopperszerűség került elő. A hátán "M. Kir. Kincstár tulajdona" felirattal. A képek alapján a szerkezete megegyezik ezzel, az előlapján viszont 20-as beosztással 300-ig vannak a számok feketével, a 400, 200 és 300 pirossal kiemelve. A kis körben 5-ös beosztással 3-180 között, a 3, 60, 120 van kiemelve pirossal. Az óra a korona lenyomásával indítható, megállítható és nullázható.
    Nem szeretném eladni, de kiváncsi vagyok, mi célt szolgálhatott, mikor darab lehet (a II. vh-ban nagypapám légvédelmi ütegnél szolgált).

    Ha esetleg tud ebben segíteni, kérem, írjon a rlazol kukac index pont hu címre.

    köszönettel
    RLZ

    VálaszTörlés